Mokyklos istorija

Šiaulių r. Drąsučių mokykla yra 4 km nuo Kuršėnų miesto, Drąsučių gyvenvietėje, kuri anksčiau vadinosi Kuršėnų geležinkelio stotis. Mokyklos įsteigimo data ir veiklos pradžia – 1935 metai.

Pirmoji lietuviška mokykla buvo įsteigta 1910 metais vietinės dvarininkės S. Laucevičienės dvare, tai daugiau kaip 1 km nuo dabartinės mokyklos.

Pirmojo pasaulinio karo metais mokymas nebuvo sistemingas.

1924–1930 m. Kuršėnų valsčiaus vadovai samdė patalpas mokyklai pas gyventojus V. Jašinskį, M. Juodeikiną, A. Melenį.

Gyvenvietė plėtėsi, mokinių skaičius didėjo, todėl mokytojai ir tėvai, kreipėsi į Kuršėnų viršaitį, prašydami skirti lėšų pradinės mokyklos statybai.

1934 metų pavasarį Kuršėnų geležinkelio stoties gyvenvietėje pradėta statyti mokykla, o 1935 m. rugsėjį joje buvo švenčiamos įkurtuvės. Ši tipinė Kuršėnų geležinkelio stoties pradinė raudonų plytų mokykla buvo patogi mokytojams ir mokiniams. Pirmame aukšte buvo įrengtos trys klasės. Dvi klases skyrė judama siena, kurią nustūmus buvo galima padaryti erdvę (80 kv. m) salę. Buvo įrengtas mokytojų kambarys, rūbinė, koridorius, o antrame aukšte - butai mokytojams. Mokykla tuo metu buvo vieninteliu gyvenvietės židiniu.

Antrojo pasaulinio karo metu mokykla neilgam tapo karo ligonine. Karo audra buvo apgadinusi mokyklos pastatą, buvo išdaužyti mokyklos langai, durys, sudegė kuras.

Nuo 1945 m. mokykla pavadinta Kuršėnų miesto antrąja pradine mokykla, o 1949 m. – reorganizuota į Drąsučių septynmetę mokyklą, o nuo 1959 m. mokykloje pradėtas jaunimo vakarinis mokymas.

1962 m. Drąsučių septynmetė mokykla reorganizuota į aštuonmetę. Mokinių skaičius didėjo, todėl 1963 m. buvo suprojektuotas mokyklos priestatas. Jame sekančiais metais atvėrė duris 8 erdvios klasės, mokytojų kambarys, kabinetas direktoriui ir pavaduotojui, pionierių kambarys.

 1968 m. mokykloje įkurtas kraštotyros muziejus, jo įkūrėja istorijos mokytoja Janina Joniškienė, vėliau darbavosi mokytoja Ona Girinskienė. Mokyklai tapus dešimtmete dėl patalpų stokos, muziejų teko likviduoti, tačiau eksponatai paskirstyti į dalykinius kabinetus. Daugiausia eksponatų technologijų, istorijos, kabinetuose ir dalis bibliotekoje bei skaitykloje.

 1987 m. mokykla pergyveno sekančią reorganizaciją ir tapo Drąsučių devynmete mokykla.

 1993 m. mokykla vadinasi Drąsučių pagrindine mokykla, o nuo 1999 m. Drąsučių pagrindinė mokykla su 10 klasių.

 
 Mokyklai vadovavo šie direktoriai:

1949 m. –1953 m. – Janina Joniškienė,
1953 m. –1971 m. – Liudas Joniškis,
1971 m. –1981 m. – Genovaitė Vitkauskienė,
1981 m. –2015 m. – Danutė Petkienė,
2015 m. –2016 m. – direktoriaus pavaduotoja ugdymui, atliekanti direktoriaus pareigas Liuda Bakanauskienė,
2016 m. – Auksė Rasilavičienė

Per mokyklos gyvavimo istoriją dirbę pavaduotojai:

Janina Stankienė,
Genovaitė Vitkauskienė,
Irena Diktanienė,
Kristina Vanagaitė,
Ona Girinskienė,
Danutė Petkienė,
Juozas Varkulevičius,
Birutė Pilipavičienė,
Asta Mažulytė,
Liuda Bakanauskienė, dirba nuo 1993 m.

Gilius ir ryškius pėdsakus paliko dirbę pedagogai: Stefanija Pivoriūnienė, Vaclovas Kazakaitis, Sigita Lukienė, Rozalija Žultauskienė, Ona Girinskienė, Vanda Radzienė, Edvardas Daujotis, Robertas Daunoras.

Drąsučių pagrindinę mokyklą baigusi Šiaulių universiteto Edukologijos fakulteto dekanė docentė Aušrinė Joniškytė-Gumuliauskienė. Mokykla didžiuojasi ir kitais buvusiais mokiniais: žurnaliste Zita Aukščionyte, pedagogėmis Maryte Auštraite, Judita Plekavičiūte, Danute Matulevičiūte ir kitais.

Šių dienų kūrybingiausi ir iniciatyviausi pedagogai yra: M. Puzarienė, K. Andriulevičienė, M. Purienė, I. Labenskienė.

Kontaktai

Šiaulių r. Drąsučių mokykla
Melioratorių g. 17, Drąsučiai
Kuršėnų kaimiškoji sen.
LT-81106 Šiaulių r.
Kodas 190059565
Tel. (8 41) 37 62 24, (8 62) 09 11 64
E. paštas  Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Svetainę sukūrė ir administruoja informacinių technologijų
mokytoja Audronė Sirvydienė

 

JoomShaper